Geokätkön tekeminen käytännössä

Geotkätköily on ulkona harrastettava aktiviteetti, jossa etsitään ympäristöön piilotettuja rasioita – niin sanottuja geokätköjä. Kätköjen etsiminen on mahdollista GPS-satelliittipaikannuksen avulla, ja paikannukseen voi käyttää joko tavallista älypuhelinta tai erityistä GPS-laitetta. Koordinaatit, joiden avulla geokätköilyn harrastajat voivat löytää kätköt, ilmoitetaan harrastajien internetsivuilla, esimerkiksi geocaching.comissa. Kätköjen koordinaattien näkeminen ja geokätköjen lisääminen edellyttävät rekisteritöitymistä. Laji on kaikille avoin ja maailmanlaajuinen. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit harrastaa lajia ja tehdä itse geokätkön.

Geokätkön tekeminen

Tyypillisesti geokätkö on vesitiivis rasia, esimerkiksi muovirasia. Geokätkön sijainti ja kuvaus ilmoitetaan harrastajien internetsivulla. Kätkökuvaukseen voi sisällyttää myös taustatietoa ympäristöstä tai ylimääräisiä vihjeitä, joiden avulla kätkön löytäminen on helpompaa. Minimissään kätkö sisältää lyhyen tiedotteen geokätköilystä sekä jonkinlaisen lokikirjan tai muun paperin, johon jokainen kätkön löytänyt harrastaja voi merkitä käyntinsä kätköllä. Usein geokätkössä on mukana myös kynä, jotta harrastajien ei tarvitse kuljettaa omaa kynää mukanaan. Kätköjä on erityyppisiä, ja ne voivat esimerkiksi sisältää jonkin arvoituksen, tehtävän tai vaihdettavaksi tarkoitettuja tavaroita. Kun geokätkön harrastaja löytää kätkön, hän kirjaa vierailutietonsa lokikirjaan ja verkkopalveluun. Näin tiedot pysyvät varmasti ajan tasalla.

Geokätkö tulee sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa jokainen lajin harrastaja voi vapaasti liikkua. Jos kätkölle on maanomistajan lupa, voi kätkön sijoittaa myös yksityisalueelle. Kätköilyn sääntöihin kuuluu, ettei kätköjä sijoiteta ilman lupaa yksityisalueille tai luonnonsuojelualueille siten, että niistä voisi aiheutua haittaa tai vahinkoa ympäröivälle luonnolle. Eri maissa on erilaiset säännöt luonnossa liikkumiselle, mutta kätkön tulee olla haettavissa lakia rikkomatta. Kätköjä ei saa sijoittaa liian lähelle toisiaan. Myös tähän on omat ohjeensa.

Erilaiset geokätkötyypitKätköjä on erilaisia. Suosituin kätkötyyppi on niin sanottu peruskätkö eli tradikätkö. Tällaisessa kätkössä sijainti näkyy suoraan koordinaateista. Niin sanottu monikätkö eli multikätkö sen sijaan on kätkö, jonka löytämiseksi täytyy käydä useammassa eri paikassa. Nämä välipisteet kertovat sijainnin seuraavalle välipisteelle tai suoraan kätkölle. Mysteerikätkön löytäminen taas edellyttää sitä, että etsijä ratkaisee jonkinlaisen mysteerin tai ongelman ennen kuin hän saa tietoonsa varsinaisen kätkön koordinaatit.