Geokätkön koordinaattien lukeminen

Oletko kuullut geokätköilystä? Kyseessä ei ole uusi harrastus, mutta koronaepidemian vuosina laji on saanut paljon uusia harrastajia ympäri maailmaa. Kyseessä on ulkoilmaharrastus, jossa etsitään maastoon piilotettuja kätköjä. Käyttäjät voivat myös itse luoda omia kätköjä ja saattaa ne muiden harrastajien etsittäviksi. Tässä artikkelissa kerromme geokätköilystä ja siitä, miten geokätkön koordinaatteja luetaan.

Mitä geokätköily on?

Geokätköily on harrastus, joka houkuttelee liikkumaan raikkaassa ulkoilmassa. Harrastuksessa yhdistyvät nykyaika ja perinteinen suunnistus, ja se soveltuu sekä luonnossa että kaupunkiympäristössä liikkumiseen. Geokätköily on myös erittäin kansainvälinen laji, sillä geokätköjä löytyy ympäri maailmaa, joten voit vaikka suunnitella lomamatkasi rakkaan harrastuksen ympärille.

Kätköt ovat tyypillisesti vedenkestäviä purkkeja, jotka sisältävät vähintään lokikirjan, johon kävijät voivat merkitä puumerkkinsä päivämäärineen. Toisentyyppisessä kätkössä voi myös olla tehtävä, pulma tai vihje. Kuka tahansa yhteisöön kuuluva voi tehdä geokätkön ja merkitä sen sijainnin harrastajien yhteiselle sivustolle. Kätköjen etsinnässä hyödynnetään GPS-järjestelmää, mutta erillisen GPS-laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Kuten monet muutkin harrastukset nykyään, myös geokätköily onnistuu näppärästi älypuhelimen avulla.

Koordinaattien lukeminen käytännössä

Geokätköjen sijaintitietojen löytäminen on helppoa, sillä sinun tarvitsee vain kirjautua geokätköilysivustolle. Tunnetuin sivustoista on geocaching.com, jonka kätköjä on listattu myös suomalaiselle geocache.fi-sivustolle. Geokätköjä voi etsiä useimmilla älypuhelimilla, koska kaikissa niissä on geokätköilyyn tarvittava GPS-vastaanotin. Lisäksi Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä toimiviin laitteisiin on mahdollista saada erillinen geokätköilyohjelma, jonka avulla kätköjen lisääminen ja löytäminen on entistäkin helpompaa. Sijaintitiedon lisäksi kätkön tekijä voi lisätä sivustolle muuta tietoa kätkön ympäristöstä tai ylimääräiseen vihjeen kätkön löytämisen helpottamiseksi.

Tällä sivustolla kerromme geokätköilystä ajanvietteenä ja harrastuksena. Jos ulkoilmassa harrastettava liikunnallinen laji kiinnostaa sinua, tutustu ihmeessä sivustomme muihinkin artikkeleihin. Geokätköjen tekeminen on helppoa, samoin koordinaattien lukeminen onnistuu keneltä tahansa, jolla on käytössään älypuhelin.