Etsitkö liikunnallista ulkoilmaharrastusta, joka on myös kohtuuhintainen? Ehkä geokätköily on sinun juttusi! Tällä sivulla kerromme geokätköilystä ja erityisesti geokätköilyyn tarvittavista tarvikkeista ja varusteista.

Geokätköily harrastuksena

Geokätköily on suosittu ulkoiluharrastus, jossa etsitään maastoon ja kaupunkiympäristöön piilotettuja kätköjä eli niin sanottuja geokätköjä. Kätkö on tyypillisesti vedenkestävä pieni purkki tai rasia, jossa on vähintäänkin kävijätietojen kirjaamiseen tarkoitettu lokikirja. Yleensä kätkössä on myös tietoa harrastuksesta. Kätköjä on eri tyyppisiä, ja osassa on mukana esimerkiksi jokin pieni tehtävä tai vihje seuraavan kätkön löytämiseen.

Kätköjen sijainnit on ilmoitettu lajin harrastajille tarkoitetulla sivustolla, joista suosituin on tällä hetkellä geocaching.com. Sivustolle kirjautunut käyttäjä voi lisätä geokätköjä sekä tietysti etsiä geokätköjä sivuston sijaintitietojen ja mahdollisten lisävinkkien avulla. Geokätkön sijainnin voi saada tietoonsa erityisellä GPS-laitteella, mutta erillisen laitteen hankkiminen ei ole välttämätöntä, sillä kätköily onnistuu hyvin myös älypuhelimella.

Geokätköily tarvikkeet ja varusteet

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus, joka perustuu ihmisten omaan aktiivisuuteen ja haluun liikkua ympäristössä. Liikkumisen nopeus ja tapa on valinnainen, ja kätköjä löytyy jokaiseen makuun. Luonnossa liikkumisesta pitävä voi keskittyä luontoympäristössä oleviin kätköihin, ja myös kaupunkimaisemmasta ympäristöstä pitävä voi vältellä liian metsäisiä maastoja.

Harrastaja voi halutessaan hankkia erillisen kestävän ja vesitiiviin GPS-paikantimen, tai vaihtoehtoisesti hän voi käyttää tavallista älypuhelinta. GPS-paikantimeen voi kätevästi ladata geokätköjen tiedot ja laadukkaat maastokartat. Sama onnistuu yleensä myös älypuhelimella.

Geokätkön löytänyt merkitsee yleensä kynällä käyntitietonsa kätkön lokikirjaan. Vaikka useimmissa kätköissä on kynä mukana, kannattaa harrastajan kuitenkin pitää mukanaan myös omaa kynää. Erilaisissa sääolosuhteissa liikkumiseen sopivat vaatteet ja kengät kuuluvat tietysti myös geokätköilyä harrastavan varusteisiin. Yleensä nämä löytyvätkin jo monesta kodista, joten harrastuksen kustannukset jäävät pieniksi. Geokätköily sopii myös koko perheen harrastukseksi, joten koko perhe voi ulkoilla yhdessä tämän lajin parissa.