Geokätköily tarvikkeet ja varusteet

Etsitkö liikunnallista ulkoilmaharrastusta, joka on myös kohtuuhintainen? Ehkä geokätköily on sinun juttusi! Tällä sivulla kerromme geokätköilystä ja erityisesti geokätköilyyn tarvittavista tarvikkeista ja varusteista.

Geokätköily harrastuksena

Geokätköily harrastuksena on suosittu ulkoiluharrastus, jossa etsitään maastoon ja kaupunkiympäristöön piilotettuja kätköjä eli niin sanottuja geokätköjä. Kätkö on tyypillisesti vedenkestävä pieni purkki tai rasia, jossa on vähintäänkin kävijätietojen kirjaamiseen tarkoitettu lokikirja. Yleensä kätkössä on myös tietoa harrastuksesta. Kätköjä on eri tyyppisiä, ja osassa on mukana esimerkiksi jokin pieni tehtävä tai vihje seuraavan kätkön löytämiseen.

Kätköjen sijainnit on ilmoitettu lajin harrastajille tarkoitetulla sivustolla, joista suosituin on tällä hetkellä geocaching.com. Sivustolle kirjautunut käyttäjä voi lisätä geokätköjä sekä tietysti etsiä geokätköjä sivuston sijaintitietojen ja mahdollisten lisävinkkien avulla. Geokätkön sijainnin voi saada tietoonsa erityisellä GPS-laitteella, mutta erillisen laitteen hankkiminen ei ole välttämätöntä, sillä kätköily onnistuu hyvin myös älypuhelimella. Ei muuta, kuin geokätkön tekemiseen!

Geokätköily tarvikkeet ja varusteet

Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus, joka perustuu ihmisten omaan aktiivisuuteen ja haluun liikkua ympäristössä. Liikkumisen nopeus ja tapa on valinnainen, ja kätköjä löytyy jokaiseen makuun. Luonnossa liikkumisesta pitävä voi keskittyä luontoympäristössä oleviin kätköihin, ja myös kaupunkimaisemmasta ympäristöstä pitävä voi vältellä liian metsäisiä maastoja.

GPS-paikannin

Harrastaja voi halutessaan hankkia erillisen kestävän ja vesitiiviin GPS-paikantimen, tai vaihtoehtoisesti hän voi käyttää tavallista älypuhelinta. GPS-paikantimeen voi kätevästi ladata geokätköjen tiedot ja laadukkaat maastokartat. Sama onnistuu yleensä myös älypuhelimella. Tsekkaa oppaamme geokätköilyn kordinaattien lukeminen!

Älypuhelin

Vaikka sinulla olisi jo gps-laite, kannattaa silti älypuhelin pitää kunnossa, ja mahdollisesti myös hankkia hyvä sellainen, mielellään vedenkestävä ja hyväkestoisella akulla.

Taskulamppu

Taskulamppua tulet tarvitsemaan geokätköjen etsimisessä aivan varmasti. Äläkä tyydy pelkkään puhelimen taskulamppuun – se ei riitä mihinkään. Tarvitset hyvän, tehokkaan, vedenkestävän ja akkukäyttöisen taskulampun. Eihän kukaan halua etsiä kätköjä pimeästä metsästä syksyn pimeinä iltoina!

Kynä

Geokätkön löytänyt merkitsee yleensä kynällä käyntitietonsa kätkön lokikirjaan. Vaikka useimmissa kätköissä on kynä mukana, kannattaa harrastajan kuitenkin pitää mukanaan myös omaa kynää.

Paperia

Paperia on hyvä käyttää muistiinpanojen tekemisessä, ja jos vaaditaan, voit jättää siitä muistion kätköihin.

Vaatteet

Luonnollisesti geokätköily harrastuksena perustuu ulkoilmaan, joten vaatteesi tulee olla myös sen mukaiset. Tarvitset mielellään vedenkestävät housut sekä takin, jos sää pääsee yllättämään. Hanki hyvälaatuiset, ja vedenkestävät ulkoiluvaatteet, äläkä tingi niiden hinnassa. Voit myös joutua ryömimään vaikkapa ahtaissa paikoissa, jossa vaatteiden kestävyys tulee ottaa huomioon!

Power Bank ja ensiapupakkaus

Power bankilla lataat gps-paikanninta tai puhelintasi, jos akku on päässyt vähiin tai jopa kokonaan loppumaan. Ethän halua tilannetta, jossa olet suunnistanut syvälle metsään, ja puhelimestasi tai taskulampustasi loppuu akku, ja apua ei ole saatavilla. Power bankilla, tai muutamalla sellaisella vältät nämä tilanteet loistavasti.

Ensiapupakkaus on perus järkeä käyttävälle ihmiselle välttämätön. Voit teljetä nilkkasi syvällä metsän siimeksessä, ja tarvitset siihen apua. Sinne ei ambulanssikaan pääse ihan hetkessä, joten ensiapupakkaus on loistava olla mukana!

Geokätköily on hyvä koko perheen harrastus

Erilaisissa sääolosuhteissa liikkumiseen sopivat vaatteet ja kengät kuuluvat tietysti myös geokätköilyä harrastavan varusteisiin. Yleensä nämä löytyvätkin jo monesta kodista, joten harrastuksen kustannukset jäävät pieniksi. Geokätköily sopii myös koko perheen harrastukseksi, joten koko perhe voi ulkoilla yhdessä tämän lajin parissa.